Kluge en De Buyst op kop na eerste dag

D1klugedebuyst

Europees marathonkampioen Bashir Abdi en de Gentse schepen voor Sport Sofie Bracke hebben dinsdagavond de 80ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent op gang geschoten. Jasper De Buyst en zijn Duitse ploegmakker Roger Kluge staan aan de leiding na de eerste dag.

Een gretige Kenny De Ketele zette in zijn laatste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent meteen de toon met winst in de eerste puntenkoers, voor Michael Morkov en Iljo Keisse. Later op de avond zou ‘Ketelke’ ook de eerste dernyrace winnen, tot grote vreugde van het publiek. Toen de tweede dernyrace even later gewonnen werd door Keisse ging de decibelmeter in het Kuipke helemaal in het rood.

Ook Jules Hesters en Tuur Dens zorgden voor Belgische zeges. Dens won, gelanceerd door zijn Deense ploegmaat Marc Hester, de baanronde. Hesters zegevierde in de tweede puntenkoers en in de supersprint.

De ploegafvalling draaide uit op een Belgisch-Nederlandse strijd waarin De Ketele en Ghys nipt het onderspit moesten delven tegen Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik. De jonge Deen Matias Malmberg schreef de scratch op zijn naam.

Maar hét onderdeel waarin het verschil gemaakt wordt in een zesdaagse is uiteraard de ploegkoers. In de eerste ploegkoers van de avond zetten De Ketele/Ghys, Morkov/Norman Hansen, Rickaert/Dillier en Kluge/De Buyst de verzamelde tegenstand op één of meer rondes.

De Ketele/Ghys begonnen aan de tweede en laatste ploegkoers van de dag met 5 punten voorsprong op Morkov/Norman Hansen. De Belgen en de Denen hielden elkaar goed in de gaten, maar daar konden andere teams van profiteren. Iljo Keisse en Mark Cavendish wonnen de ploegkoers en pakten een ronde terug. Maar ook Kluge en De Buyst namen een ronde en wipten daardoor naar de eerste plaats in het klassment.

Kluge en De Buyst hebben 41 punten en een ronde voorsprong op De Ketele/Ghys (78 punten), Morkov/Norman Hansen (65), Keisse/Cavendish (57), Vergaerde/Hesters (39) en Rickaer/Diller (29). De andere teams volgen al op drie of meer rondes.

Deel dit bericht