Cavendish evenaart Merckx in de Tour … maar nog niet in de Zesdaagse

cav34RG

Mark Cavendish heeft vrijdag geschiedenis geschreven in de Ronde van Frankrijk. De Britse sprinter boekte in Carcassonne zijn 34ste ritzege in de Tour en evenaart daarmee het ongenaakbaar gewaande record van Eddy Merckx.

Cavendish zit in de Tour 2021 al aan vier ritzeges en werd vier keer perfect gegangmaakt door zijn ploegmaat bij Deceuninck-Quick Step, Michael Morkov. Zowel de Deen als de Brit zijn ex-winnaars van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Morkov zegevierde in 2015 aan de zijde van Iljo Keisse en Cavendish was een jaar later de beste in combinatie met Bradley Wiggins.

Ook Eddy Merckx is een voormalig winnaar van de Gentse Zesdaagse. De grootste Belgische sporter aller tijden triomfeerde liefst vier keer in Gent: in 1965, 1967, 1975 en 1977. Merckx deed dat telkens aan de zijde van Patrick Sercu, die met 11 eindzeges recordhouder is.

In de Tour staan Cavendish en Eddy Merckx nu op gelijke hoogte wat het aantal ritzeges betreft, maar om Merckx in ‘t Kuipke te evenaren, zal hij nog enkele keren moeten terugkomen …

Deel dit bericht