De Ketele en Ghys zetten kroon op het werk in 80ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent

1600einde

Kenny De Ketele en Robbe Ghys hebben de 80ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gewonnen. Het Belgische topduo haalde het voor Jasper De Buyst/Roger Kluge en Michael Morkov/Lasse Norman Hansen. De Ketele, die zijn laatste Gentse zesdaagse reed, kon zich geen mooier afscheid dromen.

Zelfs zonder eindzege zou het een feestelijke zondag geweest zijn voor De Ketele. Halverwege de slotdag werd de 36-jarige Oost-Vlaming al uitvoerig in de bloemetjes gezet door zijn collega’s, die een erehaag voor hem vormden. Ploegmaat Robbe Ghys moest toen al een traantje wegpinken. Ook de 34-jarige Fransman Morgan Kneisky, die net als De Ketele aan het eind van dit seizoen zijn fiets aan de haak hangt, kreeg een gepast eresaluut van zijn collega’s.

Maar natuurlijk werd er zondag ook keihard gekoerst in het Kuipke. De Ketele en Ghys moesten op de slotdag immers nog 15 punten achterstand goedmaken op de Deense leiders Morkov en Norman Hansen. Ook Roger Kluge en Jasper De Buyst waren nog volop in de running. Zij stonden in dezelfde ronde, maar wel met een zestigtal punten minder.

Iljo Keisse en Mark Cavendish moesten twee rondes goedmaken om nog aanspraak te kunnen maken op de zege. Keisse ging in de eerste proef van de dag, de puntenkoers, meteen in de aanval, maar zijn plannetje lukte niet. Door later op de namiddag de dernyrace te winnen, wist Keisse toch het Kuipke in vuur en vlam te zetten.

Het Kuipke verstomde toen Keisses ploegmaat Mark Cavendish en Lasse Norman Hansen ten val kwamen in de afsluitende ploegkoers. Een gemorst bekertje met water dat door een verzorger was aangereikt zorgde voor een natte plek op de piste en lag aan de basis van de slippartij en valpartij van beide toppers. Cavendish werd voor radiologisch onderzoek naar het ziekenhuis afgevoerd, maar zwaaide vanop de draagberrie wel geruststellend naar het publiek.

Norman Hansen kon wel verder koersen, maar voluit gaan zat er niet meer in. Daardoor ging de strijd om de eindzege tussen De Ketele/Ghys en De Buyst/Kluge. De ‘Captains of Cycling’ van Lotto zetten alles op alles om een broodnodige ronde te pakken, maar De Ketele en Ghys kraakten niet. Dat ze ijzersterk waren, bewezen ze eerder op de middag al door de eerste dernyreeks, de ploegafvalling en de baanronde te winnen.

De Ketele en Ghys totaliseerden op zes dagen tijd 376 punten. Kluge en De Buyst eindigden in dezelfde ronde als tweede met 307 punten. De derde plaats, op zes ronden achterstand en met 368 punten, was voor de onfortuinlijke Denen Michael Morkov en Lasse Norman Hansen. Iljo Keisse werkte het slot van de ploegkoers op zijn eentje af en sleepte zo nog een vierde plaats uit de brand, op 7 rondes van de winnaars.

Volgend jaar viert de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent zijn honderdste verjaardag.

Deel dit bericht