Ghys en De Vylder winnen eeuwfeesteditie, Keisse sluit carrière af met podiumplaats

verslag6b

Robbe Ghys en Lindsay De Vylder hebben de eeuwfeesteditie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gewonnen. Ze rekenden na een zinderend slot af met Fabio Van Den Bossche en Yoeri Havik. Jasper De Buyst en de afscheidnemende Iljo Keisse eindigden als derde.

Fabio Van Den Bossche en Yoeri Havik begonnen met een ronde voorsprong op Lindsay De Vylder/Robbe Ghys, Jules Hesters/Tim Torn Teutenberg en Iljo Keisse/Jasper De Buyst aan de slotdag. Die zesde en laatste dag begon met twee puntenkoersen, die een prooi waren voor het team Vincent Hoppezak/Philip Heijnen. Heijnen won de eerste, Hoppezak de tweede.

De eerste belangrijke slag in de strijd om de eindzege werd geleverd in de tijdrit over 500 meter. Met hun derde plaats sprokkelden Robbe Ghys en Lindsay De Vylder genoeg punten om de kaap van 300 punten te ronden, wat hen een bonusronde opleverde. Zo wipten ze over Yoeri Havik en Fabio Van Den Bossche naar de eerste plaats. Jan-Willem van Schip en Tuur ‘Tuurminator’ Dens schreven de tijdrit op hun naam.

Erehaag voor afscheidnemende Keisse

De dernyraces zorgden voor ‘Gentse feesten’ in het Kuipke. In de eerste reeks gaf Gentenaar Jules Hesters iedereen het nakijken en in de tweede zette zijn stadsgenoot Iljo Keisse de puntjes op de i. Tussen de dernyreeksen door schreef Fred Wright de supersprint op zijn naam. Keisse, de afscheidnemende Keizer van het Kuipke, kreeg de bloemen voor zijn derny-overwinning uit de handen van zijn vader Ronie.

Even later stond Keisse opnieuw in de schijnwerpers. Ploegmaat Jasper De Buyst en de andere zesdaagserenners vormden een erehaag voor hun afscheidnemende collega. Ook Iljo’s vrouw en twee zoontjes stonden hem op te wachten. “Deze plek is zo speciaal voor me”, sprak Keisse het volgepakte Kuipke toe. “Alles is hier begonnen. 30 jaar geleden zat ik hier achter de balustrade te dromen om pistecoureur te worden. Het was een lange weg om er te geraken. (…) Ik heb altijd heel veel gekregen van het publiek en heb altijd mijn best gedaan om veel terug te geven. Ik moet jullie allemaal bedanken.”

Suspense in finale ploegkoers

Na deze mooie en emotionele huldiging was het opnieuw tijd voor sportieve strijd. Voor de alles bepalende slotproef van de eeuwfeesteditie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent – de ploegkoers – stonden er nog twee nummers op het menu: de ploegafvalling werd gewonnen door Jules Hesters en Tim Torn Teutenberg en in de baanronde stond er andermaal geen maat op Lindsay De Vylder.

De Vylder en Ghys gingen als leiders de ploegkoers in met 324 punten. Van Den Bossche en Havik volgden als enige team nog in dezelfde ronde, maar zullen toch even gebaald hebben met hun 297 punten, 3 punten te weinig om nog een bonusronde te pakken. In de finale ploegkoers worden immers geen bonusrondes meer uitgereikt voor het overschrijden van een ‘honderdpuntenkaap’. Hesters/Teutenberg en Keisse/De Buyst gingen met één ronde achterstand de ploegkoers in en waren dus ook nog niet uitgeteld voor de eindzege.

Hesters/Teutenberg namen meteen een winstronde, maar de concurrentie deed dat even later ook. Het publiek in het Kuipke ging helemaal uit de bol toen Keisse en De Buyst op een tiental minuten van het einde op weg leken naar de eindzege, maar dat was slechts de prelude voor een onwaarschijnlijke suspense. Van Den Bossche en Havik namen over en waren dicht bij een winstronde die hen naar de eerste plaats zou katapulteren, maar met een furieuze tegenaanval zetten Ghys en De Vylder uiteindelijk de puntjes op de i.

Derde keer Ghys, eerste keer De Vylder

Ghys en De Vylder eindigden met 356 punten. In dezelfde ronde eindigden Van Den Bossche en Havik als tweede met 337 punten. Keisse en De Buyst strandden op de derde plaats, ook in dezelfde ronde, met 181 punten. Hesters/Teutenberg (253 punten + 1r) en Hoppezak/Heijnen (250 punten + 8r) vervolledigden de top 5. Voor Robbe Ghys is het al zijn derde overwinning in de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, voor De Vylder is het de eerste triomf.

Deel dit bericht