Van Den Bossche en Havik eerste leiders in ‘t Kuipke

leiders1

Fabio Van Den Bossche en Yoeri Havik hebben na de eerste dag van de eeuwfeesteditie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent de leiding genomen. De afscheidnemende Iljo Keisse en zijn kompaan Jasper De Buyst vinden we op de vijfde plaats terug, in dezelfde ronde.

Niet met een klassiek startschot maar met een druk op de startknop gevolgd door een luide sirene is de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent dinsdag om 20u25 officieel van start gegaan. Belgisch federaal minster Vincent Van Peteghem, Vlaams minister Ben Weyts, de Gentse schepen Sofie Bracke en negenvoudig winnaar Etienne De Wilde hadden de eer om de officiële start van de Gentse zesdaagse, die dit jaar zijn honderdste verjaardag viert, te mogen geven.

De afscheidnemende Iljo Keisse en zijn ploegmaat Jasper De Buyst keken de kat uit de boom in de eerste proeven, maar dat kon niet gezegd worden van de Nederlanders. Vincent Hoppezak, deze week gekoppeld aan zijn landgenoot Philip Heijnen, stak de zege in de eerste puntenkoers op zak, wereldkampioen Yoeri Havik won vervolgens de tweede. Havik ging op zijn elan door en schreef samen met zijn ploegmaat Fabio Van Den Bossche ook de ploegafvalling op zijn naam na een prangende eindsprint tegen Robbe Ghys.

Nieuw baanrecord

In de daaropvolgende tijdrit – de baanronde met vliegende start – gaven Ghys en zijn ploegmaat Lindsay De Vylder iedereen lik op stuk. Ghys, vorig jaar winnaar van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent met Kenny De Ketele, lanceerde De Vylder naar een winnende knaltijd van 8.450. Dat is slechts 17 duizendsten boven het baanrecord van Moreno De Pauw (en Kenny De Ketele) uit 2017.

Later op de avond zou een ander baanrecord van De Pauw en De Ketele wél sneuvelen. Tuur Dens, gelanceerd door Jan Willem van Schip, knalde op de 500 meter naar een chrono van 26.496, een verbetering van het vijf jaar oude baanrecord met 99 duizendsten. Dens had eerder op de avond ook al de supersprint op zijn naam geschreven.

Steels valt weg

De eerste ploegkoers van de avond kende een incidentrijk verloop. Na een mislukte wissel tussen Jules Hesters en Tim Torn Teutenberg gingen Fabio Van Den Bossche en Stijn Steels onderuit. Voor die laatste betekende dat jammer genoeg een vroegtijdige exit; Steels werd op een draagberrie afgevoerd. Van Den Bossche kon gelukkig wel verder. Ghys en De Vylder wonnen de eerste ploegkoers en deelden de leiding in het klassement halfweg de avond met Van Den Bossche en Havik.

Iljooo!

De dernyraces deden de decibelmeter in het uitverkochte Kuipke zoals gewoonlijk pieken. In de eerste dernyrace ging Van Den Bossche in extremis op en over Hesters, maar in de tweede dernyrace ging het dak er pas echt af. Publiekslieveling Iljo Keisse rukte in de slotrondes vanuit het achterveld helemaal naar de eerste plaats op. ‘Iljooo, Iljooo, Iljoo!’, galmde door het kolkende Kuipke. De Keizer van het Kuipke genoot er zichtbaar van.

Philip Heijnen won tussendoor de scratch en daarna was het tijd voor de tweede, afsluitende ploegkoers van de avond.

6 teams in zelfde ronde

Als enige team slaagden Ethan Hayter en Fred Wright erin een ronde te nemen. Zo pakten ze de ronde terug die ze in de eerste madison verloren hadden. Yoeri Havik en Fabio Van Den Bossche sprokkelden kostbare punten in de eindsprint en namen zo op de valreep de leiding over van Ghys en De Vylder. Het verschil bedraagt amper 5 punten: 69 tegenover 64.

Ook Hesters/Teutenberg (51 punten), Hayter/Wright (37), Keisse/De Buyst (25) en Kluge/Reinhardt (9) staan nog in dezelfde ronde.

Deel dit bericht