Titelverdedigers De Vylder en Ghys willen de wereldkampioenen verslaan in tot de nok gevuld Kuipke

Belga
Belga

Lindsay De Vylder en Robbe Ghys verdedigen van 14 tot 19 november hun titel in de 82ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Ze nemen het op tegen 11 andere Belgische en internationale topduo’s, waaronder de Nederlanders Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip. De Belgen zijn er voor eigen publiek op gebrand om de wereldkampioenen ploegkoers te verslaan. Met Lotte Kopecky komt er volgende week vrijdag en zaterdag ook een Belgische wereldkampioene in actie in het tot de nok gevulde Kuipke.

Bij de twaalf teams die dinsdag van start gaan zijn er drie volledig Belgische teams, met op kop Lindsay De Vylder en Robbe Ghys. De 28-jarige Oost-Vlaming won vorig jaar voor het eerst de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent terwijl het voor de 26-jarige Limburger al zijn derde eindzege was, na twee eerdere overwinningen met Kenny De Ketele. Ook Noah Vandenbranden/Tuur Dens en Fabio Van den Bossche/Jules Hesters zijn volledig Belgische combinaties die volgende week in actie komen in het Kuipke.

Na het afhaken van de geblesseerde Benjamin Thomas wordt Hesters nu dus het maatje van Van den Bossche, terwijl de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen puntenkoers Aaron Gate aan de Deen Mathias Malmberg wordt gekoppeld. Een andere Deen, Lasse Norman Hansen, is volgende week de ploegmaat van Jonas Rickaert; Gianluca Pollefliet wordt in de 82ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gekoppeld aan de Duitser Tim Torn Teutenberg. De negende en laatste Belg in het deelnemersveld is Milan van den Haute. De winnaar van de U23 AVS Cup van 2022 krijgt de ervaren Italiaan Michele Scartezzini aan zijn zijde.

Daarnaast zijn er nog vijf internationale duo’s: de Nederlanders Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip, hun landgenoten Vincent Hoppezak en Philip Heijnen, de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt, de Britten Mark Stewart en Oliver Wood en de Fransen Oscar Nilsson-Julien en Valentin Tabellion. Kluge en Reinhardt zijn de regerende Europese kampioenen ploegkoers, Havik en van Schip de regerende wereldkampioenen en Stewart en Wood zijn de vicewereldkampioenen van het voorbije WK in Glasgow. Lindsay De Vylder en Robbe Ghys lagen in Schotland lang in polepositie voor goud, maar haalden uiteindelijk het podium net niet met een vierde plaats.

Ghys: “Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent staat bovenaan mijn lijstje met belangrijke wedstrijden”

“Nu drie maanden later blijft dat WK voor mij een open wonde”, aldus De Vylder. Ghys vult aan: “Zeg maar een dubbele beenbreuk. Ik krijg tranen in de ogen als ik eraan denk.” Zal het pijn doen om Havik en van Schip volgende week in de regenboogtrui te zien rijden in het Kuipke? “De confrontatie gaat pijn doen”, aldus De Vylder, “maar ik gun het hen wel. Ik heb er vrede mee dat zij hebben gewonnen. Het is vooral het eigen verlies dat mij dwarszit.” Ghys: “Je kan niet wegsteken dat zoiets pijn zal doen. Tot de voorlaatste sprint dacht ik dat wij in hun plaats zouden staan. Maar ik heb in het verleden al wereldkampioenen verslagen. In Gent zal ik er alles aan doen om dat opnieuw te doen. Het is niet hetzelfde als een wereldtitel, maar ook de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent staat bovenaan mijn lijstje met belangrijke wedstrijden.”

Sofie Bracke en Iljo Keisse geven startschot

Het officiële startschot voor de 82ste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent wordt op dinsdag 14 november om 20u25 gegeven door de Gentse schepen van Sport Sofie Bracke en ‘Keizer van het Kuipke’ Iljo Keisse, die vorig jaar zijn laatste Gentse Zesdaagse reed.

Deel dit bericht